Nieuws

bron:Krant: Volkskrant,
gepubliceerd: 3 april 2010


Start
‘Neutraal’ Cosmicus Montessori Lyceum blijkt Fethullah Gülen school
Ingediend door copywriter op 3 april, 2010 - 12:37. Onderwijs
Nederland, april 2010

Het Cosmicus Montessori Lyceum (CML) in Amsterdam-Oost heeft banden met de conservatieve islamitische Fethullah Gülenbeweging (FG). Cosmicus in staat in de Turkse gemeenschap bekend als ‘Gülen-organisatie’. Een Turks-Nederlands ouderpaar ontdekte dit bij de schoolkeus voor hun zoon. Het echtpaar stelt: ‘het recht van ouders op vrije schoolkeuze impliceert dat alle relevante informatie beschikbaar moet zijn’. De ouders willen anoniem blijven omdat hun kritiek ‘tot nare intimidaties kan leiden’.
De Montessori Scholengemeenschap Amsterdam (MSA) heeft een band met het officieel levensbeschouwelijk neutrale CML. MSA directeur Ferd Stouten: ’wellicht werken bij Cosmicus mensen die sympathie hebben voor FG. Maar als de voorzitter van de raad van toezicht PvdA zou stemmen, betekent dat niet dat die partij het hier aan het overnemen is’. Stouten meent dat het CML de kloof tussen ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen kan dichten.
Hoogleraar Turkse taal en cultuur Erik-Jan Zürcher: ‘FG gelieerde organisaties gaan schuil achter een modern imago. Het Cosmicus, de Time Media Groep, de Dialoog Academie, de ondernemersvereniging Hogiaf en diverse Turkse internaten zijn in Nederland onafhankelijk geregistreerd. Educatie is een speerpunt van de FG. De FG wil modernisering door wetenschap en techniek, maar zijn ook voor islamisering’.
Eind jaren negentig werd FG oprichter Gülen ervan beschuldigd het seculiere karakter van de Turkse staat te ondermijnen. FG bezit kostscholen, universiteiten, televisienetwerken, banken en kranten. TVprogramma NOVA stelde in juli 2008 de ‘islamitische indoctrinatie’ door FG aan de kaak.
In het CML Comité van Aanbeveling zitten o.a. Rinnooy Kan (SER), Agnes Jongerius (FNV) en Herman Wijffels.
Eerder al deed de gemeente Rotterdam onderzoek naar Fethullah Gülen organisaties in de stad. Leefbaar Rotterdam raadslid Anita Fähmel stelde in 2009 op basis van eigen onderzoek dat FG een belangrijke rol speelt in de islamisering van Turkije en hierbij gebruik maakt van intimidatie, discriminatie en onderdrukking.

Volkskrant, 3 april 2010


 


 

Gulen: Jihad moet nu direkt plaats vinden. (zie feiten)

Gulen: De Europeanen en de Turkse arbeiders zijn de ongelovigen en gaan zeker de hel in. (zie feiten)

Sibel Edmonds:

"Gulen, spion van de CIA.
Het feit dat de aanklagers in de rechtbank documenten citeren die claimen dat Gulen ten dele gefinancierd is door de CIA"

 

 

 

 

Meer Info

Video's
Foto's
Belangrijke figuren
Dissidenten
Uitspraken
Illegaliteit
Netwerken
Recrutering
Schandalen
Het laatste nieuws